Choď na obsah Choď na menu
 


spôsoby ochrany

27. 5. 2014

heslo:
Heslo je jeden zo základných údajov užívateľa a musí byť starostlivo chránený. Operačné systémy Microsoft Windows ako jedny z prvých na svete začali zabezpečovať túto úlohu a to metódou šifrovania hesiel. V tabuľke číslo 1 je uvedený prehľad systémov Windows a spôsob prenosu hesla po sieti. Heslo, aby zostalo utajené, je pred prenosom po sieti zašifrované. Tým je znemožnené v prípade jeho odchytenia snadné získanie. V operačných systémoch vyšších, ako sú v tabuľke uvedené, sa heslo vždy šifruje.

šifrovanie:
Šifrovanie predstavuje spôsob zvýšenia zabezpečenia správy alebo súboru zakódovaním obsahu. Údaje dokáže prečítať len vlastník správneho šifrovacieho kľúča, ktorý umožňuje dekódovať danú správu alebo súbor. Ak si napríklad nakupujete na webovej lokalite, informácie o transakcii (napríklad vaša adresa, telefónne číslo a číslo kreditnej karty) sú z dôvodu zabezpečenia zvyčajne zašifrované. Šifrovanie použite v prípade, ak chcete dosiahnuť vysoký stupeň zabezpečenia svojich údajov.

prístupové práva:

Sú jednou z možností, ako ochrániť vlastné súbory pred nežiaducim zásahom. Ide o to, aby sa ku súborom, ktoré sú v počítači:
- nedostala nepovolená osoba
- nemohla ich modifikovať
- nemohla ich ľubovoľne kopírovať, mazať, ani inak znehodnotiť

Bežne sa užívateľom počítača vytvorí účet s prístupovými právami. Podľa toho, o akého užívateľa sa jedná, sú nastavené aj prístupové práva. Väčšinou má určitý užívateľ priradenú len obmedzenú skupinu údajov s obmedzenými právami. Môže si vo svojej dátovej oblasti robiť, čo potrebuje. Môže teda čítať alebo editovať údaje.

Operačný systém poskytuje užívateľom možnosť ochrany súborov. Niektoré súbory si priamo ochraňuje sám OS. Ide o ochranu s použitím atribútov súborov. Atribúty sú príznaky súboru, ktoré operačnému systému povedia, ako sprístupniť daný súbor, alebo adresár bežnému užívateľovi. Štandardne sa používajú 4 atribúty:
- r – read only – len na čítanie, tento atribút môžeme súboru prideliť, ak si neprajeme, aby ho užívateľ modifikoval.
-
a – archívny – tento atribút majú všetky súbory a pre OS znamená toľko, že ho má uložiť na vybraný nosič údajov
-
h – hidden - skrytý – tento atribút majú tie súbory, ktoré sú dôležité a nie je žiaduce, aby ich videli bežní užívatelia počítača
- s – system – tento atribút majú len určité súbory OS, ktoré majú v počítači osobitné poslanie

Jeden súbor môže mať viacero atribútov, minimálne však jeden. A to atribút a – archive. Ostatné súboru pridáva operačný systém, alebo zbehlejší užívateľ počítača. Samozrejme, môžeme mať v počítači aj také súbory, ktoré majú zadané všetky štyri atribúty. Pokiaľ máme v počítači len operačný systém, je dosť obtiažne pozrieť si súbory s atribútom hidden – skrytý. Takéto súbory sa dajú celkom pohodlne pozrieť cez súborový manažér, ale musí byť nastavená možnosť zobrazovať skryté súbory.

Okrem súborov majú atribúty aj adresáre, ktoré sú v počítači. Niektoré adresáre si môže užívateľ vytvoriť sám, tie majú atribút a – archívny. Niektoré adresáre vytvárajú rôzne inštalátory a operačný systém sám. Tieto môžu dostať aj iné rozširujúce atribúty.

Aj pri adresároch – zložkách – platí to isté čo pri súboroch a to je to, že tie skryté môžeme uvidieť až potom, ako si nastavíme v súborovom manažérovi voľbu, aby sme mohli takto chránený adresár vidieť. Toto sa však bežnému užívateľovi neodporúča.